2017. május 20., szombat

MAGMA, Sepsiszentgyörgy

NETWORKS



  A MAGMA netWorks kiállítása, romániai és magyarországi művészek hálózatokra épülő, vizualizáló munkáiból válogat. Olyan műveket és projekteket mutat be, amelyeknek alapja valamilyen típusú hálózat, kapcsolati rendszer. A kiállításnak része Mădălina Brașoveanu Megfigyelt művészek: Nagyvárad – Marosvásárhely – Sepsiszentgyörgy művészeti hálózatának nyomai a volt Szekuritáté irattárában című kutatói projektje, Angel Judit és Barabási Albert-László hálózatkutatóval készített interjúja, valamint a budapesti Artpool Művészetkutató Központ archívumának A kapcsolatművészet kertje / Ray Johnson website projekt-je.
  Kiállító művészek: Matei BEJENARU (RO), Vasile CROAT / HORVÁTH László (RO/HU), CSIKI Csaba (RO/HU), KISSPÁL Szabolcs (RO/HU), PACSIKA Rudolf (HU), Lia PERJOVSCHI (RO), SZOMBATHY Bálint (HU/RS), Domokos VÁNCSA (RO/IE)
   Megnyitó: 2017., június 4., vasárnap, 19 óra, MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér
  A kiállítást Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató nyitja meg, aki ezt megelőzően 17 órától a Háromszék Táncstúdióban tart előadást, Hálózatok: A világhálótól a művészeti hálózatokig címmel.
   A kiállítás kurátorai: Kispál Ágnes-Evelin, Bartha József és Kispál Attila


  "Biológiai létezésünket, képességünket a kommunikációra, a javak és értékek cseréjére számtalan láthatatlan hálózat teszi lehetővé, a sejtjeinkben lévő proteintől és genetikai hálózatoktól a világhálóig, az internetig, valamint a pénzügyi és kereskedelmi hálózatokig. Azt fogom bemutatni, hogy e szorosan összekapcsolt hálózatok összetett topológiája egyszerű, de általános törvények által szabályozott önszerveződő folyamatok eredménye. Amint azt ebben az előadásban ki fogom emelni, a legtöbb hálózat megjelenését ezen egyetemes törvények szabályozzák, ami olyan szerkezeti jellemzőkhöz vezet, amelyek különböző, látszólag nem kapcsolódó hálózatok meglepő mértékű hasonlóságát eredményezik. Képességünk, hogy feltárjuk az összekapcsolt világot jellemző rendet, számos következménnyel jár a hálózatok megbízhatóságára és szabályozására nézve, lehetővé téve a fertőző betegségek megállítását, a genetikai rendellenességek gyógyítását, valamint egy szervezet szerkezetének megértését és irányítását."

BARABÁSI Albert-László


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése