2018. január 25., csütörtök




Indul az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé



  A Székelyföldi Grafikai Biennálék sorozatában Siklódi Zsolt kurátor váratlan, tragikus távozása egy fájdalmas és szükségszerű újragondolásra késztette a szervezőket. Siklódi Zsolt oly sokszor emlékeztetett arra, hogy „ A Székelyföldi Grafikai Biennále célkitűzése egymás mellé helyezni a lokálist az univerzálissal, és ezen keresztül megkeresni, meghatározni a térségben, de a világ más tájain megszülető grafikai törekvések helyét is a globális trendekben…”.


  Az idei biennálé alapkoncepcióját, ezen meghatározó gondolatok köré építették fel a szervezők, köztük Erőss Istvánnal aki továbbra is a rendezvény egyik fő szakmai motorjának tekinthető. „Az elmúlt évtized tapasztalatai azt mutatják, hogy a pixel alapú kép és a hagyományos grafika viszonya sokkal összetettebb kérdéseket vet fel, mint az az első megközelítésre tűnt. Egy jótékony, megtermékenyítő átjárás figyelhető meg a digitális és analóg világ között, mely kibővítette a grafikai kép kifejezésbeli lehetőségeit, új horizontot nyitva meg a grafikai képalkotás terén. A 2018-as „G5” Biennálé ezen kölcsönhatások bemutatásához szeretne lehetőséget biztosítani.” Mindezek fényében kívánja végezni tevékenységét az új kurátor, Ferencz S. Apor, csíkszeredai képzőművész is.


  Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé pályázati kiírása már nyilvános, a hazai és nemzetközi grafikusművészek 2018. március 30-án, déli 12 óráig jelentkezhetnek. A nevezés kizárólag webes felületen, az online űrlapon keresztül lehetséges www.grafikaiszemle.ro honlapon. Az alkotások digitális reprodukcióját online, a nevezési űrlapon keresztül lehet feltölteni az oldalon kért adatokkal együtt. A zsűrizés első körben ezek alapján történik majd, a második fordulóba válogatott művek bekerülnek a grafikai szemle katalógusába és a kiállítás részét képezik majd.


  A biennálé zsűrijét nemzetközi szinten elismert művészettörténészek és képzőművészek alkotják: dr. Cristian Aurel Opriș a Kolozsvári Művészeti Egyetem tanára (RO), dr. Erőss István az egri Eszterházi Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének tanszék vezetője (HU), Liu Chun-Lan a Tajvani Nemzeti Művészeti Egyetem tanára (TW), dr. Anca Boeriu a Bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem tanára (RO), Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész az EMŰK vezetője (RO), Kónya Ábel a debreceni Modem vezető kurátora (HU) és Ferencz S. Apor képzőművész (RO). A zsűri négy díjat oszt ki a legszínvonalasabb munkák alkotói között: a Biennálé fődíját, amely 2000 euró, valamint három 1000 eurós jutalmat a Nagy Imre-díjat, a Plugor Sándor-díjat és Nagy Pál-díjat.


  Az idei biennálé díjátadó ünnepségére 2018. október 13-án kerül sor, ezt megelőzően nyitják meg a beválogatott alkotásokból rendezett kiállítást a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban. A rendezvény keretében október 12-én megnyitják Siklódi Zsolt a biennálé volt kurátorának kiállítását is a Lábas Házban, illetve a 2016-os szemle nyertesének Kamil Kucureknek a kiállítását a Magmában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése